Kredit za strance državljane EU – kako do nekretnine u Hrvatskoj

Suncem okupane obale, skrovite šume, pitoreskni srednjovjekovni gradići, krajolici koji jednostavno opčinjavaju.

Gdje pronaći sve ovo nego u našoj lijepoj Hrvatskoj! Ova je mala srednjoeuropska država postala pravi magnet za sve one koji žele svoj komadić jadranskog raja. 

Ponude nekretnina dakako ima, a proces kupovine je jednostavan za sve državljane zemalja EU, pa ostaje još samo jedno: osigurati financijska sredstva. Baš kao i lokalci, i stranci se često odlučuju na stambene kredite. No, puno je komplikacija kad se u stranoj banci traži kredit za nekretninu u Hrvatskoj, što ni ne čudi pošto će strane banke puno teže doći do informacija koje su im potrebne. Zato sve više banaka u Hrvatskoj nudi stambene kredite za strance, odnosno za državljane iz zemalja EU. 

I vi razmišljate o kupnji nekretnine u Hrvatskoj i niste sigurni odakle početi te što sve morate znati? Bez brige, donosimo vam pregled!

Krediti za strance u Hrvatskoj

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a kasnije i u Schengen, nekretnine na divnoj hrvatskoj obali postale su još dostupnije svim državljanima zemalja članica Europske unije. 

Što to znači? Bilo da se radi o kupnji apartmana ili obiteljske kuće, za sve građane zemalja Europske unije, kao i za pravne osobe iz ovih zemalja, vrijede isti uvjeti kod kupnje nekretnina kao i za stanovnike Republike Hrvatske. A kakva je situacija kod ostvarivanja financijskih sredstava? Krenimo redom.

Kredit za strance državljane Europske unije može se ostvariti za ove nekretnine: 

  • Stambena nekretnina – stan, kuća ili nekretnina u izgradnji (okućnica uključena)

  • Nekretnina za odmor – vikendica ili apartman

  • Garaža, parkirno mjesto ili spremište (uz kupnju nekretnine)

Većina banaka pokriva i troškove kupnje građevinskog zemljišta, adaptacije stambenog prostora te uređenja okućnice. Za ostale nekretnine (na primjer šuma, oranica i slično) i nekretnine u posebnim područjima vrijede pravila regulirana drugim zakonima.

Stambeni krediti banaka za EU građane

Kredite za strance u Hrvatskoj trenutno nude ove banke: 

Banke kao što je PBZ nude stambene kredite za državljane Eurozone, odnosno samo za državljane onih zemalja koje su uvele euro kao službenu valutu (na primjer, Mađarska ili Švedska su članice Europske unije, no ne i Eurozone). Zato će ove banke tražiti od vas da imate redovna primanja u eurima, prebivalište u državi članici EU te da ta ista država ima euro kao službenu valutu. Druge pak banke poput OTP-a proširuju svoju ponudu stambenih kredita i na državljane Europskog gospodarskog prostora (EEA područja).

Rok otplate kredita, minimalni i maksimalni iznos kredita te visinu kamatne stope dogovarate s bankom. Točne iznose dobit ćete kod ugovaranja kredita, mada neke od banaka nude i online kalkulatore koji će vam dati okvirnu procjenu.

Imajte na umu i da kod svih kredita postoje i pojedini instrumenti osiguranja. Banke se njima osiguravaju da će im sredstva biti vraćena ako dođe do nekih izvanrednih okolnosti, pa će od vas tražiti jamca, životno osiguranje, izjava o suglasnosti o zapljeni primanja i slično, a neke banke traže i da podmirite dio iznosa za kupnju nekretnina iz svog džepa, dok će njihov kredit pokriti ostatak.

Kako ostvariti kredit za strance?

Idealan prvi korak kod uzimanja stambenog kredita jest da s bankom provjerite jeste li kreditno sposobni, odnosno možete li ostvariti kredit za strance. Naime, u Hrvatskoj ne postoji predodobrenje kredita, odnosno ne možete prvo od banke dobiti financijska sredstva, a tek onda krenuti s odabirom nekretnine. Ovo znači da zapravo morate krenuti s postupkom kupovine, iako ne znate hoćete li dobiti financijska sredstva.

Kad vam je banka rekla da možete dobiti kredit, stiže onaj najzabavniji korak: odabir nekretnine! Vjerojatno već okvirno znate kakvu nekretninu trebate (stan, kuća, apartman ili imanje) te u kom stilu bi trebala biti (moderna novogradnja ili šarmantna stara kamena kuća). Najlakše će biti ako kontaktirate agenciju za nekretnine i zamolite ih da vam pronađu nešto „po vašem guštu“. Suradnja s agencijama je još bolja zato što će vam pomoći i sa svim dodatnim informacijama koje će vam trebati, od komunikacije s bankama do eventualnog pronalaska izvođača radova.

Dakle, kako biste podnijeli zahtjev za stambenim kreditom, banci morate dostaviti predugovor o kupnji, što je ujedno i treći korak u postupku. Neke će banke tražiti i procjenu nekretnine. Ova je stavka kod nekih banaka besplatna, dok će druge od vas tražiti da pokrijete troškove procjene.

Potom je važno da osigurate neke od ranije spomenutih instrumenata osiguranja, a koje će vam predložiti banka. Važno je da su ovi instrumenti dobiveni unutar Republike Hrvatske – dakle, ovjerena izjava kod javnog bilježnika ili pak životno osiguranje koje je dobiveno, na primjer, u Njemačkoj, neće biti valjano.

I onda vam ostaje samo da se još maaalo strpite dok ne stigne odgovor banke! 

Uspostava poslovnog odnosa s bankom

I za kraj napomenimo još jednu stvar. Stranci koji žele uspostaviti poslovni odnos s bankom u Hrvatskoj, za potrebe kredita ili pak nešto sasvim drugo, moraju priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • Osobni identifikacijski dokument 

  • Dokument s adresom prebivališta (kojeg je izdala njihova država ili banka)

  • Dozvola boravka (ako postoji)

  • OIB (osobni identifikacijski broj)

  • Strani porezni broj

  • Dokaznica za uspostavu poslovnog odnosa (vlasnički list kuće, kupoprodajni ugovor, ugovor o radu i slično)

Dakle, ne ići u banku bez ovih dokumenata jer ćete morati dolaziti ponovno! :)


Uff. Puno je ovo informacija, zar ne? Pa, nadamo se da smo vam dali odgovore na sva vaša pitanja. Ako imate još nedoumica, tu smo!

 

Više informacija pogledajte u letku niže

Letak - stambeni kredit za EU državljane s prebivalištem u EU