Uporabna dozvola za kamene kuće izgrađene prije 1968. godine

Novi Zakon o gradnji stupio je na snagu 1. siječnja 2014., a sa sobom je donio i novosti u dokazivanju da je građevina evidentirana prije 15. veljače 1968. samim time zakonita. Donedavno se dokazivanje legalnosti građevina izgrađenih prije 1968. najčešće temeljilo na Uvjerenju izdanom od strane katastra.

U slučaju da katastar nije imao evidenciju nad građevinom, dokazivanje se vršilo na temelju Uvjerenja o vremenu građenja građevine iz nadležnog odjela za gradnju. Danas se za sve građevine izgrađene prije 1968. godine izdaje jedan akt - Uporabna dozvola, a izdaje je ured za urbanizam i  graditeljstvo temeljem uvida u Državnu snimku iz zraka i druge kartografske podloge Državnog geodetske uprave iz tog perioda ili prema potrebi drugih odgovarajućih dokaza kao procjena i dokazivanje putem sudskog vještaka.

Osim dosadašnjeg iskaza tlocrtne površine objekta, Uporabnom dozvolom se opisuje i cijeli objekt upravo onako kako je bio izgrađen prije navedenog datuma: broj i vrsta katova, vanjska veličina nadzemnih i podzemnih dijelova, pozicija na čestici, namjena itd. Primjer Uporabne dozvole za kamenu kuću evidentirane prije 1968. godine preuzmite u prilogu.

Uporabna dozvola za nekretnine izgrađene prije 1968. Svi postupci ishodovanja uporabne dozvole započeti prije 2014. dovršit će se prema starom Zakonu.