A proviziju plaća...?

Nakon objave teksta na temu provizije agenata, dobio sam jedan jako dobar komentar koji me je naveo da malo pobliže objasnim moju viziju agencijske provizije koju prakticiramo u Marisu.

Zapravo kada pogledamo iz daleka, sama situacija oko provizije je vrlo jednostavna. Onako kako bi to da postoji neki udžbenik Agencijskih provizija zasigurno i napisali - Prodavatelj nas kontaktira i dogovori suradnju. Njemu naplaćujemo proviziju kada mu nakon obrade i oglašavanja prodamo nekretninu. Kupac vidi naš oglas, javi se na njega u redovno radno vrijeme agenta, izađemo na teren i pokažemo mu nekretninu. Pošaljemo mu dokumentaciju i kontakt vlasnika, proviziju mu ne naplaćujemo. I svi sretni i zadovoljni - osim ako nešto ne krene po zlu. Jer tu naš posao za kupca završava i on je prepušten sam sebi. Detalje i papirologiju oko kupoprodaje odrađuju kupac i vlasnik dalje sami, te sve rizike kupoprodaje preuzimaju oni. U mojem dugogodišnjem radnom iskustvu takvih, školskih kupoprodaja je bilo da ih nabrojim na prste jedne ruke.

Uvijek je tu toliko toga još dodatnoga što kupci žele da odradimo, provjerimo ili napravimo za njih. Mi nismo kao odvjetnici, u tom slučaju mi zastupamo obje stranke - prodavatelja čiju nekretninu prodajemo i kupca kome je prodajemo - i jednima i drugima mi smo apsolutno na raspolaganju i nekako nam moral nalaže da im pomognemo s našim znanjem i iskustvom. Pogotovo jer se u našem slučaju, večinom radi o stranom kupcu koji nije upoznat s Hrvatskim regulativama, te uzimajući u obzir jedan vrlo važan faktor, a to je da je vrijeme danas novac i da kupac ne želi riskirati, ne želi dodatne troškove i neplanirane probleme - on želi da to netko odradi sve za njega - u ovome slučaju to smo mi. I kada kažem to MI, mislim na nas, agente općenito! Mi koji ćemo za njega po potrebi pratiti i sugerirati ukoliko dođe do nekog propusta u dogovoru između kupca i prodavatelja. Mi koji pratimo sve bitne elemente dogovora i formuliramo ih kroz “Ponudu za rezervaciju nekretnine”, koju će doći potpisati u naš ured dok ispijaju kavicu i mi koji ćemo i deset puta objasniti neku stavku dok obje stranke ne budu zadovoljne i razumiju sve uvjete kupoprodaje te nekretnine. Mi ćemo kupcu omogućiti da uplati depozit na agencijski Escrow račun (račun koji štiti obje stranke). Mi smo ti koji će s kupcem ići u Banku i pomoći im oko dobivanja kredita. Nadalje, mi ćemo platiti odvjetnika da prema dogovoru kupca i prodavatelja izradi Ugovor, prevoditelja da ga prevede. Naša tajnica će prekontrolirati sve režijske servise (voda, struja, smeće, telefon, TV pretplata, Komunalna naknada općine, Hrvatske vode, pričuva…) kako ne bi kasnije bilo nekih neugodnih iznenađenja i dugovanja. Mi ćemo biti s njima kada dođe do službene primopredaje nekretnine i pripremiti zapisnik iste. Slikati ćemo sva brojila. Ići ćemo uknjižiti nekretninu na kupčevo ime. Uručiti mu original Vlasnički list, R1 račun za našu uslugu i nazdraviti s njim. Kupcu ćemo uz pomoć ovjerene punomoći prebaciti i sve režije na njegovo ime i obići sve institucije. (odraditi sve ove poslove) I mi koji ćemo, nazovimo to kako god želite - provizijom, naknadom, uslugom…. naplatiti svoj rad, edukaciju koju imamo, svoje vrijeme i sve njihove rizike koje smo preuzeli na sebe kako bi oni jednom kad sve bude gotovo - mogli uživati bez briga u svojoj nekretnini.

Iskreno malo je takvih kupaca koji znaju šta žele iz prve i u većini slučajeva dolazi do savjetovanja od strane agenta i promjeni mišljenja, jer jedno su snovi, a drugo je često realnost, te tek na kraju dolazi do izbora nekretnine iz ponude. Često takvu niti nemamo u ponudi, pa je tražimo baš za kupce, ali o tome u nekom drugom postu. I kad sve to završi, za nas to nije kraj jer mi smo i dalje u odnosu sa kupcima - tražimo im majstore za renovaciju, spajamo ih s agencijama za najam, naši partneri dizajneri im uređuju interijere, vrtlari uređuju zemljišta… I možda to nije standardno, i možda nije uobičajeno naplatiti tu, nazovimo je sada - provizijom - i kupcu, ali nije to ni standardna kupoprodaja nekretnine niti niz usluga koje smo mi kao agenti dužni odradili za njih. Ali u praksi se kupac odlučuje baš za nju, jer nekretnine se ne kupuju svaki dan, a uloženi novac koji imaju je najčešće teško zarađena ušteđevina koju ne žele prokockati. I nakon cijelog tog procesa kojeg zajedno prođemo, nekako se uvijek dogodi da neka sinergija nas i naših klijenta, koji nam nakon svega postanu prijatelji. A to je onda toliko više i od bilo koje provizije. To je naš smisao poslovanja i ono što nas motivira za dalje. To je moja vizija poslovanja agencije za nekretnine i Marisa.