Kako izgleda proces kupovine nekretnine u Hrvatskoj za strance?

Kupujete li nekretninu u Hrvatskoj, a posjedujete hrvatsku domovnicu ili putovnicu, birokracija pri kupovini je relativno jednostavnija. Od 2009. godine Hrvatska je potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obvezu otvaranja tržišta nekretninama u odnosu na građane Europske unije, pa su tako svi državljani EU izjednačeni s hrvatskim državljanima kad je u pitanju kupovina nekretnina. Međutim, brojni su propisi i zakoni u Hrvatskoj koji reguliraju proces stjecanja vlasništva nad nekom nekretninom od strane stranih pravnih i fizičkih osoba.

I svi ostali stranci tako mogu kupiti nekretninu u Hrvatskoj, ali im je zato potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa i Ministarstva vanjskih poslova. Suglasnost mogu dobiti državljani onih zemalja s kojima Republika Hrvatska ima potpisan ugovor o reciprocitetu, a u izuzetnim slučajevima i ostali.

Ukratko, postupak kupovine nekretnine za strane državljane izvan EU, razlikuje se po tome, što se nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, taj ugovor zajedno s određenom dokumentacijom dostavlja nadležnom ministarstvu. Kada ministarstvo izda suglasnost, slijedi uknjižba vlasništva. Donosimo vam korake pri kupovini nekretnine u hrvatskoj za strane državljane.

Kako do nekretnine u Hrvatskoj ako ste državljanin EU?
Pravne i fizičke osobe iz EU kupuju nekretnine u Hrvatskoj potpuno ravnopravno s državljanima Hrvatske.

Kako do nekretnine u Hrvatskoj ako ste državljanin zemlje izvan EU?
Ako ste strani državljanin koji ne živi na području EU, možete kupiti nekretninu u Hrvatskoj po principu reciprociteta. Potrebno je Ministarstvu pravosuđa uputiti pisani zahtjev, a zahtjevu treba priložiti:
1. osnovu za kupovinu nekretnine (kupoprodajni ugovor, darovni ugovor i slično)
2. dokaz o vlasništvu prodavatelja (izvadak iz zemljišne knjige, ne stariji od 6 mjeseci)
3. uvjerenje (ne stariji od šest mjeseci) županijskog ureda da se nekretnina nalazi u granicama građevinskog područja predviđenim urbanističkim planom
4. dokaz državljanstva stranog kupca (preslik putovnice) ili dokaz o statusu pravne osobe
5. punomoć, ako postoji opunomoćenik
6. dokaz o uplaćenim pristojbama od 50 kuna za podnošenje zahtjeva, te 100 kuna za rješenje o stjecanju nekretnine. Za svaku nadopunu zahtjevu potrebno je uplatiti 20 kuna pristojbi.

Više informacija na ovom linku

Postoje li iznimke u ovom postupku?
Da. Iznimke su svi strani državljani koji žive izvan granica u EU, a u Hrvatskoj već imaju otvorenu tvrtku. U tom slučaju im za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj nije potrebna suglasnog Ministarstva.

Kako prodati nekretninu u Hrvatskoj?
Sve strane fizičke i pravne osobe mogu bez ikakvih smetnji prodavati svoje nekretnine koje se nalaze na području Republike Hrvatske. U ovom slučaju svi stranci izjednačeni su s državljanima Hrvatske.

Kako pojednostavniti proces kupovine?
Cijeli ovaj proces moguće je pojednostavniti tako da angažirate agenciju za promet nekretninama pri odabiru željene nekretnine i opunomoćite da obavi birokraciju umjesto Vas. 

Detaljnu tablicu reciprociteta između Hrvatske i ostalih zemalja možete pogledati na službenim stranicama Ministarstva pravosuđa.(Maris)