Opis nekretnine

Vodič kroz kupnju nekretnine

Pronašli ste nekretninu u Istri koja Vam se sviđa na našoj web- stranici ili ste samo odlučili ostvariti svoj san i posjedovati svoju nekretninu u Hrvatskoj - čestitamo! Da Vam pomognemo u tom procesu izradili smo ovaj jednostavan vodič koji u koracima objašnjava različite faze procesa, te na koji način ćemo Vas mi stručno voditi kroz proces kupnje.

Ukoliko nemate konkretno nekretninu koja Vas zanima, ali imate viziju što želite ispunite naš jednostavan Zahtjev za posredovanjem koji ćete pronaći na linku: ________ . Svoj upit za neku konkretnu nekretninu koja Vam se sviđa iz naše ponude možete poslati i na e-mail: info@maris.hr ili nas nazvati na +385 (0)52 501 333. Agent za nekretnine će nakon zaprimanja Vašeg upita Vam se javiti s informacijama i odgovorima na sva Vaša pitanja.

Ukoliko ste se odlučili kontaktirati nas telefonom ili e-mailom molimo Vas da razmislite i pripremite se za neka od sljedećih pitanja koja ćemo Vam zasigurno postaviti kako bi i mi dobili viziju što točno tražite:

Prema Vašim željama i odgovorima koje ste nam dali, sastaviti ćemo popis nekretnina koje bi Vam voljeli prezentirati. Zajedno ćemo proći sve nekretnine- raspraviti i analizirati ih i prilagoditi popis prema onome što Vam se svidjelo. Nekretnine koje ćemo Vam ponuditi  oglašene su na: www.maris.hr, ali i nekretnine koje vlasnici ne žele javno oglašavati, te nekretnine od agencija s kojima surađujemo u Istri. Ukoliko Vi pronađete nekretninu koja Vam se sviđa možemo saznati je li baš ona na prodaju ili pronaći nešto slično na toj lokaciji.

Nakon što smo  odabrali nekretnine koje Vam se sviđaju, organizirati ćemo i pripremiti s prodavateljima razgled istih. Agent će vas prije razgleda zamoliti da potpišete agencijski Ugovor o posredovanju (ukoliko želite može Vam ga i prije dolaska poslati na e-mail ili ga pregledati na linku: _______) i na kraju razgleda Obrazac o razgledu nekretnina (svrha ovoga Obrasca je potvrda o tome koje ste nekretnine pogledali s nama i na koje će se Ugovor o posredovanju odnositi).

Ukoliko nemamo u ponudi nekretninu koju tražite ili Vam se ni jedna od onih koje smo Vam pokazali nije ona prava, spremiti ćemo Vaš upit te Vas kontaktirati ukoliko se u našoj ponudi pojavi takva nekrentina. Ako smo pronašli nekretninu koju želite kupiti- kreće kupoprodajni proces.

Vi - Kupac dati ćete svoju ponudu Prodavatelju, koji je može odbiti ili prihvatiti. Nakon što Prodavatelj prihvati Vašu ponudu obje stranke potpisuju ono što su se dogovorili u - Ponudi za rezervaciju nekretnine (sadrži bitne elemente međusobnog dogovora u svezi cijene i načina isplate, te svih ostalih bitnih čimbenika kao npr. primo-predaja nekretnine i sl.). Kako bi se zaustavila daljnja prodaja Kupac uplaćuje na poseban prolazni račun Agencije Maris iznos od 3 %  do 5 %  od konačne kupoprodajne cijene, kao polog za rezervaciju nekretnine, koji se prilikom potpisa kupoprodajnog ugovora i ovjere prodavatelja kod javnog bilježnika vraća vlasniku nekretnine.

Agencijski odvjetnik izvršiti će ponovnu provjeru ispravnosti svih dokumenata nekretnine, te izraditi nacrt glavnog Ugovora, te ga predati na uvid svim strankama u kupoprodajnom procesu prije samog potpisivanja istog kod Javnog bilježnika. Ukoliko jedna od stranki nije državljanin Hrvatske, u samom procesu biti će potrebno ishoditi Uvjerenje o namjeni zemljišta (bitno je da zemljište nije poljoprivredno kako bi se stranci mogli uknjižiti). Ovaj proces može trajati i dva do tri tjedna.

Nakon što su svi dokumenti prikupljeni i provjereni, te svi uvjeti ispunjeni potpisuje se glavni Ugovor i ovjerava se kod Javnog bilježnika. Prema Hrvatskom zakonu, samo Prodavateljev potpis treba biti ovjeren od strane Javnog bilježnika. Ukoliko Kupac nije u mogućnosti nazočiti potpisivanju, Ugovor se može potpisati u npr. inozemstvu, te se poslati poštom Agencijskom odvjetniku. Ovisno o dogovorenim odredbama i načinu isplate iz Ugovora, uplaćuje se predujam (najčešće u iznosu od 10%) na Prodavateljev ili poseban Agencijski račun. Nakon čega se vrši Predbilježba prava vlasništva na Kupca. Taj proces moguće je pratiti i na interneru, te provjeriti u kojem je statusu Vaša nekretnina (više na linku: Općinski sud u Puli ).

Po završetku predbillježbe, slijedi isplata ostatka kupoprodajne cijene. Važno je napomenuti da je u Hrvatskoj jedino sredstvo plaćanja kuna (kn), pa treba voditi računa o razlici u tečaju koja će nastati ukoliko se uplaćuje u nekoj drugoj valuti (više o tečajnoj razlici, te kako smanjiti troškove na linku: Devizni tečaj u Hrvatskoj).

Nakon što Prodavatelj zaprimi dogovoreni kupoprodajni iznos u cijelosti, Prodavatelj  će potpisati/ izdati Tabularnu izjavu koju će ovjeriti kod Javnog bilježnika. U Tabularnoj izjavi navesti će da je novac zaprimljen u cijelosti, te da se novom vlasniku- Kupcu dozvoljava Uknjižba vlasništva. Time je kupoprodaja uspješno zaključena, a Vi-Kupac ste postali vlasnik nekretnine u Istri.
Čestitamo i želimo Vam puno lijepih trenutaka i uspomena.